Jídelníček
Školní rok 2023/2024
Školní rok 2022/2023
Školní rok 2021/2022
Školní rok 2020/2021
Školní rok 2019/2020
Školní rok 2018/2019
Školní rok 2017/2018
Strava v naší škole
Jídlo jako lék
Stejně jako ve výuce klademe důraz na přirozenost, na přirozenou cestu k výchově, vzdělávání a získávání vědomostí i dovedností, upřednostňujeme i přirozenost a vyváženost ve stravování.
Stravování je ve vývoji dítěte stejně důležité, ne-li důležitější než samotné vzdělání. Na jídlo nepohlížíme jako na způsob nasycení, na jídlo nahlížíme jako na LÉK. A proto stejně jako na vzdělání, ani na stravě Vašich dětí nešetříme, přemýšlíme o ní, a snažíme se připravovat takový jídelníček, který bude pro děti a jejich organismus přínosný.
Do jídelníčku zařazujeme minimum potravin, které obsahují bílý cukr. K pití nabízíme bylinné čaje, většinou v bio kvalitě, v zimním období vaříme zázvorový čaj z čerstvého zázvoru, citronu a slazený medem. Medem sladíme čaje celé zimní období. Jako sladké šťávy nabízíme pouze šťávy z rýžového sirupu nebo z jablečné koncentrované šťávy. Veškeré sladkosti, které škola dětem podává, jsou bez přidaných aditiv („éček“) a většina z nich je připravována opět z alternativních sladidel, nikoliv z bílého cukru.
Pečivo podáváme celozrnné, z chleba rýžový nebo kváskový Boučkův chléb. Nikdy nepodáváme bílý toustový chléb. Většina sladkých koláčů je opět pečena z celozrnné mouky – bochánek, mrkvové šátečky, moravské koláče, skořičáky, záviny.
U mléka se nám zatím nedaří dostat se na bio kvalitu, především kvůli ceně ale nikdy nekupujeme dětem rádoby zdravé Smetánky, různě nastavované jogurty a jogurty s dlouhou trvanlivostí. V letním období podáváme jako alternativu kysanou smetanu s mixovaným čerstvým ovocem.
Zelenina, která je podávána ke stravě od pondělí do pátku, je pouze v bio kvalitě.
Dbáme na vyváženou, ale hlavně pestrou stravu, ve které nepřevládá maso, ale dostatek zeleniny, luštěnin, rýže, ale i alternativ jako je couscous, bulgur, amarant, tempeh, tofu, sója (ne sójové maso) a cereální výrobky. Maso a ryby jsou ovšem také součástí stravy.
V následujícmí textu Vám přinášíme informace o některých potravinách, podávaných v naší škole (s podrobnějším popisem méně známých druhů), a o jejich prospěšnosti na náš organismus. Čerpali jsme hlavně z knihy Hanky Zemanové – BioAbecedář – a vřele doporučujeme si ho přečíst celý.